Δόμηση σε μη Άρτια οικόπεδα

  Publicspace Kostas Kourounis
  Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

  Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, που δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση της περιοχής και που έχουν δημιουργηθεί πριν από την 27.7.77 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 651/77) μπορεί κατ’ εξαίρεση να δομηθούν, αν έχουν μία πλευρά τους τουλάχιστον 5 μ. σε κοινόχρηστη οδό ή πλατεία και αν μέσα σ’ αυτό, μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών ακάλυπτων χώρων, είναι δυνατή η ανέγερση κτιρίου ελάχιστης επιφάνειας τουλάχιστον 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς τουλάχιστον 5 μ.

  Το ίδιο ισχύει και για οικόπεδα που έχουν γίνει μη άρτια λόγω ρυμοτόμησης, άσχετα με το χρόνο που έγινε και άσχετα αν αυτά προέρχονται από παραχώρηση ή από άλλη μεταβιβαστική αιτία. Αν δύο ή περισσότερα γειτονικά οικόπεδα της παρ. αυτής συνενωθούν, το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. αυτής.

  Η δόμηση στα οικόπεδα αυτά γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες δόμησης που ισχύουν στην περιοχή. Η άδεια χορηγείται πάντοτε ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου που μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στον αριθμό των ορόφων ή στον όγκο και γενικά στη διαμόρφωση του κτιρίου σε περιπτώσεις που βλάπτεται εμφανώς το περιβάλλον.

  Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κατασκευή κτιρίου ελάχιστης επιφάνειας τουλάχιστον 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς τουλάχιστον 5μ. τότε τα οικόπεδα προσκυρώνονται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις σχετικές πολεοδομικές διατάξεις.

  ΠΗΓΗ
  Άρθρο 245, Άρθρο 25 ν. 1337/83, Άρθρο 5 παρ. 8 ν. 2052/92

  Βασικές Λέξεις:
  Σας φάνηκε χρήσιμο;
  Δεν με βοήθησε 0
  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
  Προηγούμενο άρθροΓήπεδο, Οικόπεδο
  Επόμενο άρθροΠροσκύρωση
  Υπεύθυνος για το Publicspace είναι ο Κώστας Κουρούνης, πολιτικός μηχανικός MEng/1985, ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων, αναλυτής γεωγραφικών πληροφοριών. Ζει και με την οικογένειά του και εργάζεται στην Αγία Παρασκευή. Σύντομο βιογραφικό εδώ.