30.7 C
Athens
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021
ΑΡΧΙΚΗΑΡΘΡΑΔυο σκέψεις για το 2019

Δυο σκέψεις για το 2019

Με τη νέα χρονιά, συχνά βάζουμε φιλόδοξους προσωπικούς στόχους για να βελτιώσουμε την υγεία μας, τις σχέσεις μας ή τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Όμως αν το καλοσκεφτεί κανείς, εκτός από το να χάσουμε βάρος και να κόψουμε το κάπνισμα, μεγάλο μέρος της προσωπικής μας ευτυχίας εξαρτάται από την ποιότητα και την λειτουργικότητα της συλλογικής μας κατοικίας, της πόλης που ζούμε.

Να ψηφίζουμε στην πόλη που ζούμε

Στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε στην πόλη που ζούμε, σ’ αυτήν που ξέρουμε από πού να πιάσουμε το σφυγμό της. Έτσι θα συμβάλουμε στο να αναστραφεί το επικίνδυνο ρεύμα προς την απάθεια, την αποχή και την αρνητική ψήφο. Για όσα θέματα αισθανόμαστε ότι μας αφορούν και έχουμε ενημερωθεί, οφείλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στα Δημοτικά Συμβούλια και να καταθέτουμε προτάσεις. Όχι μόνον για να διαμαρτυρηθούμε, αλλά και για να στηρίξουμε μια δράση που βελτιώνει την πόλη. Και όταν θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για κάτι, τουλάχιστον ας αποφεύγουμε το ελιτίστικο σύνδρομο του «μακριά από την αυλή μου και όπου θέλει ας πάει».

Καλό είναι να έχουμε στο νου ότι οι σύγχρονες πόλεις είναι ένα αμάλγαμα ανθρώπινων και φυσικών στοιχείων που συνδέονται με χωρικές και κοινωνικοοικονομικές σχέσεις τόσο σύνθετες, που αψηφούν τις εύκολες εξηγήσεις και δεν αφήνουν χώρο για πειραματισμούς.

Έτσι, πριν εκφράσουμε δημόσια την δυσφορία μας για την «υπερβολική κίνηση» ή την «έλλειψη θέσεων στάθμευσης», ας αναλογιστούμε τις επιπτώσεις που έχουν τα πάρκινγκ στην πυκνότητα της κυκλοφορίας και ότι δεν είναι λίγες οι φορές που, όταν μεγαλώνει η «προσφορά» μεγαλώνει και η «ζήτηση». Ή, όταν γκρινιάζουμε επειδή είμαστε «κολλημένοι στην κίνηση», ας μην ξεχνάμε ότι μέρος της «κίνησης» είμαστε και εμείς.

Όταν φτάσει η ώρα των προϋπολογισμών, περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να προσέχουμε, να ενημερωνόμαστε και συμμετέχουμε. Γιατί, κακά τα ψέματα, την ώρα των προϋπολογισμών είναι που αποκαλύπτονται όλες οι αλήθειες για τη χρονιά που πέρασε και, κυρίως, για αυτήν που έρχεται. Να ζητάμε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση να κάνουν αναλυτική συζήτηση χωρίς φωνασκίες και καταγγελίες. Αξιώνουμε από τους δημοτικούς συμβούλους μας να συνεργαστούν προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός και να γίνει λεπτομερής δημόσια παρουσίασή του. Και να θυμόμαστε ότι μερικές φθηνές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές συχνά αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικές από ένα σπουδαίο κεντρικό έργο.

Να ζούμε μαζί με την πόλη μας…

Να προτιμάμε το περπάτημα, το τοπικό λεωφορείο ή το ποδήλατο. Να πάρουμε ένα γερό καροτσάκι για τα ψώνια και αντί για το αυτοκίνητο, να πάμε με τα πόδια ως τον μανάβη. Εάν τα δρομάκια που κυκλοφορούμε είναι πολυσύχναστα ή δύσβατα, να ζητήσουμε από τη δημοτική αρχή να μειώσει το όριο ταχύτητας και να διαπλατύνει τα πεζοδρόμια.

Να προτιμάμε να πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο με τα πόδια παρά με το αυτοκίνητο. Να τα μάθουμε να επιστρέφουν παρέα με τους συμμαθητές τους στο σπίτι. Ο περίπατος στην πόλη είναι μια ευχάριστη και υγιεινή συνήθεια που αξίζει να την διδάξουμε στα παιδιά. Διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας περπατώντας και διαφορετικά πίσω από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Να πηγαίνουμε τα παιδιά σε δραστηριότητες που είναι κοντά στο σπίτι. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα άθλημα στο κοντινό γυμναστήριο αντί για ένα πιο εξωτικά σπορ σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.

Να χρησιμοποιούμε τα πάρκα και τις πλατείες μας και με κάθε ευκαιρία να συμμετέχουμε στη ζωή της πόλης. Να βγαίνουμε και να πηγαίνουμε στην πλατεία ή στο πάρκο ακόμα και όταν δεν υπάρχει μουσική εκδήλωση. Αυτό που δίνει στους κοινόχρηστους χώρους την ζωντάνια και την ασφάλεια που θέλουμε να έχουν, είναι τελικά η δική μας παρουσία.

…και να στηρίζουμε την αγορά της

Να υποστηρίζουμε την τοπική αγορά, τα δικά μας καταστήματα, τους δικούς μας επιστήμονες και υπηρεσίες. Να αγοράζουμε τα σχολικά και τα βιβλία από το κοντινό μας βιβλιοπωλείο. Να προτιμάμε να δούμε την ταινία που περιμέναμε όταν τη φέρουν τα σινεμά μας της γειτονιάς, εκεί που θα πούμε και μια καλησπέρα τους γείτονές μας. Να προτιμάμε τα παντοπωλεία, τα καφέ και τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στη δική μας γειτονιά, που ζωντανεύουν τα δικά μας πεζοδρόμια. Στηρίζοντας την τοπική αγορά την βοηθάμε να γίνει οικονομικά πιο συμφέρουσα και, τελικά, να προσδώσει στην πόλη το χρώμα και την ζωντάνια που κανένα έργο και καμία μελέτη δεν μπορεί να καταφέρει καλύτερα.

Καλή (προεκλογική) χρονιά!

Αγία Παρασκευή, 18/1/2019
Κώστας Κουρούνης
πολεοδόμος πολιτικός μηχανικός

Κώστας Κουρούνης
Υπεύθυνος για την πρωτοβουλία Publicspace.gr είναι ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Κουρούνης, μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas KourounisΟ Κώστας Κουρούνης  είναι πολιτικός μηχανικός, αναλυτής χωρικών πληροφοριών, ειδικός στα Geographic Information Systems, υπεύθυνος για το Publicspace.gr. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τι να περιμένουμε από την νέα Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης;

Τα τελευταία χρόνια κυοφορείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας η τελευταία και ίσως η πλέον θαρραλέα «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης». Όσο βρισκόμαστε σε αναμονή να...

Εκτός σχεδίου ή εκτός λογικής;

Εδώ και δεκαετίες η δόμηση στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια θεωρείται μια ιδιαίτερα κακή συνήθεια την οποία, αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να την διακόψουμε....

Τα Προλεγόμενα στα “Θεόκτιστα”

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με τοπία και με σπίτια, που λες και τα ‘χουνε χτίσει και κάποιοι Θεοί και όχι μονάχα ανθρώπινα χέρια. Γι’ αυτό και ΘΕΟΧΤΙΣΤΑ.

Προς παραχώρηση δέκα λιμάνια

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής της ελληνικής Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου που αφορά την αξιοποίηση των περιφερειακών...

Ποιος δεν θέλει το σχέδιο πόλης;

Από την εποχή του Πλάτωνα, τότε που διατυπώθηκαν οι πρώτες σκέψεις για την «ιδανική πόλη» πέρασαν 24 αιώνες, στη διάρκεια των οποίων η γη,...