ΑΡΧΙΚΗ ΑΡΘΡΑ Eurostat: Οι Έλληνες Κήρυξαν Στάση Πληρωμών

Eurostat: Οι Έλληνες Κήρυξαν Στάση Πληρωμών

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat (βλ. https://goo.gl/zMRRbH εκδ.29-5-2018) αποκαλύπτει την – πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις πληρωμές δόσεων στεγαστικών δανείων, ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και δόσεων για αγορές αγαθών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ μόλις το 10,4% των Ευρωπαίων καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, όταν ο φακός της έρευνας εστιάσει στην Ελλάδα αποκαλύπτεται ένα ευρωπαϊκό δεδομένο χωρίς προηγούμενο: Το 47,9% των ελληνικών νοικοκυριών καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, ποσοστό διογκώνεται στο 55% για τα νοικοκυριά με παιδιά και φτάνει στο 74% για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, με εξαίρεση ορισμένες χώρες εκτός Ε.Ε., η Ελλάδα στέκεται μόνη της στην κορυφή της λίστας, με την Κύπρο να κατατάσσεται δεύτερη με λίγο πάνω από το μισό του ελληνικού ποσοστού (25,6%). Στην άλλη άκρη της λίστας, τα μισά ευρωπαϊκά κράτη κατέγραψαν ότι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του. Χαρακτηριστικά είναι τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά της Ολλανδίας (5%), της Τσεχίας (4,4%) και της Γερμανίας (4,2%).

ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Όσον αφορά τα νοικοκυριά μόνο το στεγαστικό δάνειο ή το ενοίκιο, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. καταγράφεται και πάλι στη χώρα μας, όπου το 15,3% των νοικοκυριών καθυστερούν αυτές τις πληρωμές. Ειδικότερα, για τα ελληνικά νοικοκυριά με παιδιά το ποσοστό με καθυστερούμενο στεγαστικό ή ενοίκιο ανέρχεται στο 20,5%, ενώ γι’ αυτά με χαμηλό εισόδημα το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Αν συνυπολογίσουμε ότι περίπου το 60% του πληθυσμού κατοικεί σε ιδιόκτητα σπίτια χωρίς δάνειο (Eurostat SILC/2015), από τα νοικοκυριά που συγκροτούν το υπόλοιπο 40% τα οποία νοικιάζουν ή αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά καθυστερούν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους!

Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε ξανά στην Κύπρο (8,6%), αλλά και σε αυτή τη περίπτωση κυμαίνεται γύρω στο μισό της Ελλάδας. Η Ελλάδα και η Κύπρος ακολουθούνται από την Ισπανία και τη Γαλλία (5,2%), την Ουγγαρία (5,1%), τη Φινλανδία (4,9%) και την Ιταλία (4,2%) ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που καθυστερεί τις υποχρεώσεις του σε επτά κράτη – μέλη της ΕΕ ήταν κάτω από 2%.

Κλείνοντας, αν συγκρίνουμε τα αντίστοιχα ευρήματα του 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τα στεγαστικά δάνεια ή τις πληρωμές μισθωμάτων στην Ελλάδα σχεδόν τριπλασιάστηκε (από 5,5% σε 15,3%), ενώ στην Κύπρο υπερδιπλασιάστηκε (από 3,4% σε 8,6%).

Αγία Παρασκευή, 3/6/2018

Κώστας Κουρούνης
πολιτικός μηχανικός πολεοδόμος

Κώστας Κουρούνης
Υπεύθυνος για την πρωτοβουλία Publicspace.gr είναι ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Κουρούνης, μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Προς παραχώρηση δέκα λιμάνια

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής της ελληνικής Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου που αφορά την αξιοποίηση των περιφερειακών...

Ποιος δεν θέλει το σχέδιο πόλης;

Από την εποχή του Πλάτωνα, τότε που διατυπώθηκαν οι πρώτες σκέψεις για την «ιδανική πόλη» πέρασαν 24 αιώνες, στη διάρκεια των οποίων η γη,...

Λύση συμψηφισμού προστίμων για χιλιάδες δασικά αυθαίρετα

Λύση συμψηφισμού των πληρωμένων προστίμων τακτοποίησης αυθαιρέτου με τα νέα δασικά πρόστιμα, που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις προωθεί το ΥΠΕΝ για...

Η πόλη από το ύψος των 95 εκατοστών

Υπάρχει σοβαρός λόγος που ακόμα και οι φανατικότεροι κάτοικοι του κέντρου, προσπαθούν να μετακινηθούν στα προάστια μόλις γίνουν γονείς: Διότι τα παιδιά είναι δυσανάλογα ευάλωτα στις μεγάλες πόλεις. Σκαλώνουν πιο εύκολα στα γρανάζια της.

Δυο σκέψεις για το 2019

Με τη νέα χρονιά, συχνά βάζουμε φιλόδοξους προσωπικούς στόχους για να βελτιώσουμε την υγεία μας, τις σχέσεις μας ή τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Όμως αν το καλοσκεφτεί κανείς, εκτός από το να χάσουμε βάρος και να κόψουμε το κάπνισμα, μεγάλο μέρος της προσωπικής μας ευτυχίας εξαρτάται από την ποιότητα και την λειτουργικότητα της συλλογικής μας κατοικίας, της πόλης που ζούμε.