29.5 C
Athens
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021
ΑΡΧΙΚΗΑΡΘΡΑEurostat: Οι Έλληνες Κήρυξαν Στάση Πληρωμών

Eurostat: Οι Έλληνες Κήρυξαν Στάση Πληρωμών

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat (βλ. https://goo.gl/zMRRbH εκδ.29-5-2018) αποκαλύπτει την – πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις πληρωμές δόσεων στεγαστικών δανείων, ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και δόσεων για αγορές αγαθών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ μόλις το 10,4% των Ευρωπαίων καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, όταν ο φακός της έρευνας εστιάσει στην Ελλάδα αποκαλύπτεται ένα ευρωπαϊκό δεδομένο χωρίς προηγούμενο: Το 47,9% των ελληνικών νοικοκυριών καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, ποσοστό διογκώνεται στο 55% για τα νοικοκυριά με παιδιά και φτάνει στο 74% για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, με εξαίρεση ορισμένες χώρες εκτός Ε.Ε., η Ελλάδα στέκεται μόνη της στην κορυφή της λίστας, με την Κύπρο να κατατάσσεται δεύτερη με λίγο πάνω από το μισό του ελληνικού ποσοστού (25,6%). Στην άλλη άκρη της λίστας, τα μισά ευρωπαϊκά κράτη κατέγραψαν ότι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του. Χαρακτηριστικά είναι τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά της Ολλανδίας (5%), της Τσεχίας (4,4%) και της Γερμανίας (4,2%).

ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Όσον αφορά τα νοικοκυριά μόνο το στεγαστικό δάνειο ή το ενοίκιο, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. καταγράφεται και πάλι στη χώρα μας, όπου το 15,3% των νοικοκυριών καθυστερούν αυτές τις πληρωμές. Ειδικότερα, για τα ελληνικά νοικοκυριά με παιδιά το ποσοστό με καθυστερούμενο στεγαστικό ή ενοίκιο ανέρχεται στο 20,5%, ενώ γι’ αυτά με χαμηλό εισόδημα το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Αν συνυπολογίσουμε ότι περίπου το 60% του πληθυσμού κατοικεί σε ιδιόκτητα σπίτια χωρίς δάνειο (Eurostat SILC/2015), από τα νοικοκυριά που συγκροτούν το υπόλοιπο 40% τα οποία νοικιάζουν ή αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά καθυστερούν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους!

Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε ξανά στην Κύπρο (8,6%), αλλά και σε αυτή τη περίπτωση κυμαίνεται γύρω στο μισό της Ελλάδας. Η Ελλάδα και η Κύπρος ακολουθούνται από την Ισπανία και τη Γαλλία (5,2%), την Ουγγαρία (5,1%), τη Φινλανδία (4,9%) και την Ιταλία (4,2%) ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που καθυστερεί τις υποχρεώσεις του σε επτά κράτη – μέλη της ΕΕ ήταν κάτω από 2%.

Κλείνοντας, αν συγκρίνουμε τα αντίστοιχα ευρήματα του 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τα στεγαστικά δάνεια ή τις πληρωμές μισθωμάτων στην Ελλάδα σχεδόν τριπλασιάστηκε (από 5,5% σε 15,3%), ενώ στην Κύπρο υπερδιπλασιάστηκε (από 3,4% σε 8,6%).

Αγία Παρασκευή, 3/6/2018

Κώστας Κουρούνης
πολιτικός μηχανικός πολεοδόμος

Κώστας Κουρούνης
Υπεύθυνος για την πρωτοβουλία Publicspace.gr είναι ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Κουρούνης, μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas KourounisΟ Κώστας Κουρούνης  είναι πολιτικός μηχανικός, αναλυτής χωρικών πληροφοριών, ειδικός στα Geographic Information Systems, υπεύθυνος για το Publicspace.gr. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τι να περιμένουμε από την νέα Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης;

Τα τελευταία χρόνια κυοφορείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας η τελευταία και ίσως η πλέον θαρραλέα «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης». Όσο βρισκόμαστε σε αναμονή να...

Εκτός σχεδίου ή εκτός λογικής;

Εδώ και δεκαετίες η δόμηση στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια θεωρείται μια ιδιαίτερα κακή συνήθεια την οποία, αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να την διακόψουμε....

Τα Προλεγόμενα στα “Θεόκτιστα”

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με τοπία και με σπίτια, που λες και τα ‘χουνε χτίσει και κάποιοι Θεοί και όχι μονάχα ανθρώπινα χέρια. Γι’ αυτό και ΘΕΟΧΤΙΣΤΑ.

Προς παραχώρηση δέκα λιμάνια

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής της ελληνικής Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου που αφορά την αξιοποίηση των περιφερειακών...

Ποιος δεν θέλει το σχέδιο πόλης;

Από την εποχή του Πλάτωνα, τότε που διατυπώθηκαν οι πρώτες σκέψεις για την «ιδανική πόλη» πέρασαν 24 αιώνες, στη διάρκεια των οποίων η γη,...