Κλικ εδώ για να δείτε ή να κατεβάστε τον χάρτη σε ανάλυση 1280x1124

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat (βλ. https://goo.gl/zMRRbH εκδ.29-5-2018) αποκαλύπτει την – πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις πληρωμές δόσεων στεγαστικών δανείων, ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και δόσεων για αγορές αγαθών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ μόλις το 10,4% των Ευρωπαίων καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, όταν ο φακός της έρευνας εστιάσει στην Ελλάδα αποκαλύπτεται ένα ευρωπαϊκό δεδομένο χωρίς προηγούμενο: Το 47,9% των ελληνικών νοικοκυριών καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, ποσοστό διογκώνεται στο 55% για τα νοικοκυριά με παιδιά και φτάνει στο 74% για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, με εξαίρεση ορισμένες χώρες εκτός Ε.Ε., η Ελλάδα στέκεται μόνη της στην κορυφή της λίστας, με την Κύπρο να κατατάσσεται δεύτερη με λίγο πάνω από το μισό του ελληνικού ποσοστού (25,6%). Στην άλλη άκρη της λίστας, τα μισά ευρωπαϊκά κράτη κατέγραψαν ότι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του. Χαρακτηριστικά είναι τα εντυπωσιακά χαμηλά ποσοστά της Ολλανδίας (5%), της Τσεχίας (4,4%) και της Γερμανίας (4,2%).

ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Όσον αφορά τα νοικοκυριά μόνο το στεγαστικό δάνειο ή το ενοίκιο, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. καταγράφεται και πάλι στη χώρα μας, όπου το 15,3% των νοικοκυριών καθυστερούν αυτές τις πληρωμές. Ειδικότερα, για τα ελληνικά νοικοκυριά με παιδιά το ποσοστό με καθυστερούμενο στεγαστικό ή ενοίκιο ανέρχεται στο 20,5%, ενώ γι’ αυτά με χαμηλό εισόδημα το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Αν συνυπολογίσουμε ότι περίπου το 60% του πληθυσμού κατοικεί σε ιδιόκτητα σπίτια χωρίς δάνειο (Eurostat SILC/2015), από τα νοικοκυριά που συγκροτούν το υπόλοιπο 40% τα οποία νοικιάζουν ή αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά καθυστερούν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους!

Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε ξανά στην Κύπρο (8,6%), αλλά και σε αυτή τη περίπτωση κυμαίνεται γύρω στο μισό της Ελλάδας. Η Ελλάδα και η Κύπρος ακολουθούνται από την Ισπανία και τη Γαλλία (5,2%), την Ουγγαρία (5,1%), τη Φινλανδία (4,9%) και την Ιταλία (4,2%) ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που καθυστερεί τις υποχρεώσεις του σε επτά κράτη – μέλη της ΕΕ ήταν κάτω από 2%.

Κλείνοντας, αν συγκρίνουμε τα αντίστοιχα ευρήματα του 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τα στεγαστικά δάνεια ή τις πληρωμές μισθωμάτων στην Ελλάδα σχεδόν τριπλασιάστηκε (από 5,5% σε 15,3%), ενώ στην Κύπρο υπερδιπλασιάστηκε (από 3,4% σε 8,6%).

Αγία Παρασκευή, 3/6/2018

Κώστας Κουρούνης
πολιτικός μηχανικός πολεοδόμος