Σε συνέχεια του άρθρου «Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» στη βουλή», ακολουθούν οι θέσεις του Γραφείου Τύπου, της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και των Τομεαρχών Κοινοβουλευτικού Έργου της Νέας Δημοκρατίας, όπως συνοψίστηκαν στον “Σφυγμό της Ημέρας” της 7/7/2018:

«Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποια θα είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας;»

«Η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο νόμου 324 σελίδων και 237 άρθρων που θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη:

»Η απλή αναλογική είναι περίπου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, και θα πλήξει και την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης.

»Η απλή αναλογική θα σήμαινε, εκ των πραγμάτων, τη δημιουργία δημοτικών ή περιφερειακών συνασπισμών. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν αυτοί οι συνασπισμοί διαλύονται, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Τι θα συμβαίνει, άραγε, σε ανάλογη περίπτωση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας; Θα έχουμε εκλογές κάθε τρεις και λίγο; Προφανώς και όχι. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν γίνεται εν προκειμένω».

«Γιατί το κάνει αυτό η Κυβέρνηση; Τι όφελος έχει;»

«Τα κίνητρα για την πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητηθούν σε δύο αίτια. Το πρώτο είναι ότι δεν έχει ερείσματα στην αυτοδιοίκηση. Δεν τα απέκτησε το 2014, που όπως αποδείχθηκε ήταν καλός πολιτικός χρόνος για εκείνους, και συνεπώς δεν πρόκειται να τα αποκτήσει ούτε τώρα που θα ηττηθεί εκλογικά όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις.

»Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νιώθουν άνετα με την ελευθερία επιλογών και την ύπαρξη ανεξάρτητων θεσμών. Επιδιώκουν την απλή αναλογική για να δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας σε Δήμους και Περιφέρειες, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από κάποιον κρατικό αξιωματούχο (π.χ. υπουργός ή διορισμένος γραμματέας).

»Κατά συνέπεια, η κατανομή των κονδυλίων αλλά και οι τοπικές πολιτικές, δε θα γίνεται σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και το πρόγραμμα των αιρετών που έχουν επιλέξει οι δημότες, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κόμματος! Έχουμε επισημάνει ότι αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι. Αλλά, πριν από μας θα βρει απέναντι ολόκληρη την κοινωνία.

»Η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει τελικά  να επιβάλει την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Και δεν θα μπορέσει, γιατί πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019) θα έχουν γίνει εθνικές εκλογές και η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ».