Καμιά θεομηνία. Πρόκειται για έγκλημα κοινής αποδοχής

O υπεύθυνα ενημερωμένος πολίτης οφείλει να θυμάται και να υπενθυμίζει στους πολιτικούς που ζητούν την ψήφο του ότι οι πλημμύρες έχουν περίοδο επιστροφής και ότι δεν πρόκειται για ακραία αλλά για περιοδικά καιρικά φαινόμενα που κάθε δέκα με είκοσι χρόνια επανεμφανίζονται.

Publicspace by Kostas Kourounis

Oι θεομηνίες δεν είναι «ακραία» φαινόμενα, αλλά περιοδικά και κάθε λίγες δεκαετίες επανεμφανίζονται.

«Με παράσυρε το ρέμα, μάνα μου δεν είναι ψέμα, Περιστέρι και Μοσχάτο τα ’καν’ όλα άνω-κάτω, Καμίνια και Αγια-Σωτήρα τα ’πνιξ’ όλα η πλημμύρα». Αυτά μοιρολογούσε στον Μεσοπόλεμο ο Μάρκος Βαμβακάρης μετά την πλημμύρα του 1934, όταν η συγκοινωνία γινόταν με βάρκες και οι εφημερίδες μιλούσαν για τη βάθους 2 μέτρων «λίμνη των Τζιτζιφιών».

Πρώτο συμπέρασμα: Οι περιοχές που πλημμυρίζουν δεν είναι άγνωστες, τις ξέρουν ακόμη και οι φίλοι μας οι μπουζουξήδες. Η Νέα Πέραμος, η Μαγούλα και η Μάντρα είναι όμορφες και χαρισματικές περιοχές, γνωστές όμως για τα προβλήματα υψομετρίας και απορροής ομβρίων που κατά καιρούς τις βασανίζουν. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ενημερώθηκε. Αυτά είναι ιστορικά δεδομένα και όποιος δεν τα γνωρίζει, ας μην ασχολείται με την πολιτική.

Όταν μηδενίζεις το ΠΔΕ, ουσιαστικά ποντάρεις στην πιθανότητα η ρουλέτα από πλευράς υποδομών ασφαλείας να μη φέρει ποτέ ζερό. Ούτε πλημμύρες, ούτε σεισμούς, ούτε πυρκαγιές, ούτε μία αναποδιά.

Αυτές τις μέρες δεν έβρεξε μόνο νερό, έβρεξε και πολύ… ΥΠΕΧΩΔΕ με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αυτοφυείς ειδικοί και παραειδικοί για να μας κάνουν μαθήματα υποδομών ασφαλείας και… ρευματολογίας! Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά όσο τα παρουσιάζουν. Ένα παράδειγμα: Πριν από τρία χρόνια, κόντρα στη βεβαιότητά μου ότι οι νόμοι περί αυθαιρέτων είναι καταφανώς αντισυνταγματικοί και παραπλανητικοί, αποφάσισα να βοηθήσω έναν φίλο να υπαχθεί στο νόμο 4178/13. Προσπαθούσα με το χέρι στην καρδιά να διερευνήσω και να βεβαιώσω ότι κοντά από το ακίνητό του δεν περνά ρέμα. Προσπάθησα να είμαι συνεπής. Στο πολυτεχνείο λένε ότι για να φτάσει το βρόχινο νερό ως τη θάλασσα ακολουθεί τρεις δρόμους: εφήμερα ρέματα, χείμαρρους και ποτάμια. Τα έψαξε όλα, ακόμα και με ανάγλυφο από  DTM 5 μέτρων, αλλά στις από παλιά δομημένες περιοχές είναι δύσκολο να βρεθούν τα ρέματα με το μάτι, γιαυτό ανέτρεξα σε στρατιωτικούς χάρτες όπου διέκρινα ότι, ναι, από εκεί κοντά περνά ή περνούσε κάποιο ρέμα, αλλά ήταν τεχνικώς αδύνατο χωρίς δαπανηρή υδραυλική μελέτη να βεβαιώσω εάν το ακίνητο είναι ακίνδυνα μακριά ή επικίνδυνα κοντά στις κοίτες του. Προσπάθησα να το διαλευκάνω το θέμα αλλά από την επικοινωνία μου με διάφορες υπηρεσίες βγήκε το δεύτερο συμπέρασμα: Οι υπηρεσίες ούτε σε θέση είναι, ούτε τη διάθεση έχουν, ούτε τις γνώσεις διαθέτουν για να πιστοποιήσουν οτιδήποτε σχετικό με τα ρέματα στο Λεκανοπέδιο.

Το κράτος δεν μπορεί να κάνει πολιτικά χατίρια με μερακλίδικους μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά μερίσματα, και την ίδια να φροντίζει για την προστασία του πληθυσμού από τις φυσικές καταστροφές. Εκτός αν κατά την απογείωση από την πραγματικότητα ανακάλυψαν το λεφτόδεντρο του Γ. Α. Παπανδρέου ο οποίος, για να του φτάσουν τα λεφτά, ξεκίνησε τις περικοπές από το χειρότερο σημείο, μηδενίζοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)!

Publicspace by Kostas Kourounis from FREESUNDAY 19-11-2017
Το άρθρο αυτό με αρκετές περικοπές δημοσιεύθηκε στην Freesunday του Γιώργου Κύρτσου στις 19-11-2017

Ο κ. Τσίπρας με τη σειρά του, για να σκηνοθετήσει και αυτός εύπεπτα οικονομικά μεγέθη για την τρόικα και τους θεσμούς συνέχισε (και συνεχίζει σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2018) να κρατάει κοντά στο μηδέν το ΠΔΕ. Διότι το κούρεμα των προϋπολογισμών δήμων και περιφερειών, στερούν τον πληθυσμό από την προστασία απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, για την οποία προστασία πληρώνει με τους φόρους του. Πρέπει κάποιος να τους εξηγήσει ότι όταν μηδενίζεις το ΠΔΕ ουσιαστικά ποντάρεις στην πιθανότητα η ρουλέτα, από πλευράς υποδομών ασφαλείας, να μη φέρει ποτέ ζερό. Ούτε πλημμύρες, ούτε σεισμούς, ούτε πυρκαγιές… ούτε μία αναποδιά. 

Όταν για λόγους ευκολίας κατασκευάζουμε αυτοκινητοδρόμους πάνω σε στρατιωτικού τύπου αναχώματα ύψους 3 και 5 μέτρων χωρίς να αφήνουμε περάσματα για τις νεροποντές, επειδή έτσι βολεύει τους κατά καιρούς εθνικούς εργολάβους, όταν εγκαταλείπουμε τις υποδομές ασυντήρητες και τα βασικά έργα υποδομής χωρίς βελτιώσεις μεγεθύνοντας ασύμμετρα τις συνέπειες από τις φυσικές καταστροφές και, όταν βγάζουμε τρεις αλλεπάλληλους νόμους για την εξαίρεση από κατεδάφιση νομιμοποίηση αυθαίρετων κτιρίων χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει που είναι τα δάση και πού είναι τα ρέματα, τότε ο υπεύθυνα ενημερωμένος πολίτης όταν του ζητούν την ψήφο, οφείλει να θυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι θεομηνίες δεν είναι «ακραία» αλλά περιοδικά φαινόμενα που κάθε λίγες δεκαετίες επανεμφανίζονται. Είναι απλά θέμα τύχης.

Αγία Παρασκευή, 16/11/2017
Κώστας Κουρούνης
πολιτικός μηχανικός πολεοδόμος


Σχολιάστε το άρθρο - Η άποψή σας μετράει!