ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas Kourounis

Ο Κώστας Κουρούνης γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην πολυτεχνική σχολή του ΔΠΘ με διπλωματική στην θεωρία της ελαστοδιάχυσης με διαφορικές εξισώσεις. Μετά το Master of Engineering, του απονεμήθηκε κρατική υποτροφία για να συνεχίσει την έρευνα στο εργαστήριο θεωρητικής μηχανικής του καθηγητή και σήμερα ακαδημαϊκού Εμμ. Γδούτου. Τα σημαντικότερα σημεία της δουλειάς του πάνω στη χρήση μιγαδικών συναρτήσεων σε προβλήματα θεωρητικής μηχανικής στα σύνθετα υλικά και στη θραύση, δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά όπως το Engineering Fracture Mechanics και ανακοινώθηκαν σε συνέδρια όπως το European Conference on Fracture.

Από τις αρχές του ’90 επιδόθηκε στους νέους κλάδους της πληροφορικής, στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (geographic information systems / GIS) και στα συστήματα CAD, αναπτύσσοντας γύρω απ’ αυτά εφαρμογές σε ARC/INFO AML, LISP, Pascal, Clipper και αργότερα σε Python, VisualLISP, VBA, JavaScript και C++.

Από την εμπειρία του στη χρήση συστημάτων GIS και CAD στον πολεοδομικό και τον χωρικό σχεδιασμό, ανακοίνωσε σε συνέδρια πορίσματα για την εφαρμοσιμότητα των γεωγραφικών συστημάτων στην πολεοδομία και την χωροταξία, στην υποβοήθηση των διαδικασιών λήψης απόφασης για παρέμβαση στον αστικό ιστό καθώς και στην εξειδίκευση των περιφερειακών πλαισίων χωρικού σχεδιασμού στους Δήμους της Χώρας.

Σαν ανάδοχος μελετητής και επιστημονικός υπεύθυνος, έχει συντάξει τοπικά χωρικά σχέδια (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ) για δήμους με περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήματα στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Λάρισας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Βορείου Αιγαίου. Συνέπραξε σε ομάδες μελέτης προστασίας και αποκατάστασης παραδοσιακών οικισμών, γενικά σχέδια ρύθμισης υπερτοπικών πόλων αναψυχής για αστικά συγκροτήματα, σε ειδικές πολεοδομικές μελέτες χρήσεων γης κεντρικών περιοχών του Δήμου Αθηναίων καθώς και στις μελέτες ανάπτυξης του δικτύου σταθμών του ΑΤΤΙΚΟ METRO.

Έχει εργασθεί για λογαριασμό διευθύνσεων και αντιπροσωπιών της ΕΕ για την εξέλιξη των Περιφερειών της Κεντρικής Μεσογείου – Νότιας Ιταλίας, ενώ υπήρξε σύμβουλος της έκδοσης «Οι Περιφέρειες της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Για την ενδιάμεση αξιολόγηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006 ήταν ο σύμβουλος περιβάλλοντος.

Συνεργάσθηκε με κοινοπραξίες για την καταγραφή και ανάδειξη των χωρικών επιπτώσεων κοινοτικών προγραμμάτων και πολιτικών σε επίπεδο Περιφέρειας, για την εκπόνηση του χωροταξικού σχεδίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για τον τουριστικό σχεδιασμό της οροσειράς της Πίνδου από τις Πρέσπες έως τη Ναύπακτο, την τουριστική αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Κρήτης, καθώς και του Βορείου Πηλίου και των Σποράδων.

Σήμερα είναι πιστοποιημένος χωροτάκτης και πολεοδόμος Γ’ τάξεως, ανάδοχος μελετητής και επιστημονικός συντονιστής για την προσέγγιση θεμάτων τοπικού και περιφερειακού σχεδιασμού. Συντάσσει και προωθεί για έγκριση μελέτες χωρικής και πολεοδομικής οργάνωσης με αντικείμενο την ορθολογιστική οικιστική ανάπτυξη, την ρύθμιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την τακτοποίηση περιοχών με συγκρούσεις χρήσεων γης, την ανάπτυξη επιχειρηματικών ζωνών (ΒΙΟΠΑ/ΒΙΠΕ) και την αδειοδότηση και ίδρυση οικισμών ιδιοκτησίας οικοδομικών συνεταιρισμών.

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΜΠΕ), δικαστικός πραγματογνώμονας στα Δικαστήρια Αθήνας και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ).

Μένει στην Αθήνα, έχει ένα παιδί και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική και την φωτογραφία.

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης. — Επικοινωνία: kostas@publicpace.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas KourounisΟ Κώστας Κουρούνης  είναι πολιτικός μηχανικός, αναλυτής χωρικών πληροφοριών, ειδικός στα Geographic Information Systems, υπεύθυνος για το Publicspace.gr. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.