30.7 C
Athens
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas Kourounis

Κώστας Κουρούνης
Πολιτικός μηχανικός – Πολεοδόμος

Ο Κώστας Κουρούνης γεννήθηκε το 1961 στην Αγία Παρασκευή και μεγάλωσε στου Μακρυγιάννη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με διπλωματική στην θεωρία της ελαστοδιάχυσης με διαφορικές εξισώσεις. Συνέχισε με κρατική υποτροφία για το διδακτορικό του στο εργαστήριο θεωρητικής μηχανικής του ακαδημαϊκού καθηγητή Εμμανουήλ Γδούτου με αντικείμενο την χρήση μιγαδικών συναρτήσεων στη θεωρία της θραύσης. Τα σημαντικότερα πορίσματα της δουλειάς του δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά και ανακοινώθηκαν σε ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια.

Από τις αρχές του ’90 ενσωμάτωσε στα projects του τα συστήματα γεωγραφικής πληροφορίας (Geographic Information Systems – GIS), τα συστήματα σχεδιασμού (Computer Aided Design – CAD) και τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων (Relational Database Management Systems – RDBMS), γράφοντας κώδικα σε Arc/Info AML, AutoLISP, Pascal, Clipper και αργότερα σε VisualLISP και VBA. Σήμερα γράφει σε Python κυρίως για το API του ArcGIS.

Από την εμπειρία του στην εφαρμογή των GIS στον πολεοδομικό και τον χωρικό σχεδιασμό, έκανε ανακοινώσεις σε συνέδρια για την εφαρμοσιμότητα των γεωγραφικών συστημάτων στην πολεοδομία και την χωροταξία, στην υποβοήθηση των διαδικασιών λήψης απόφασης για παρέμβαση στον αστικό ιστό καθώς και στην εξειδίκευση των περιφερειακών πλαισίων χωρικού σχεδιασμού στους ΟΤΑ.

Έχει συμπράξει με μελετητικές ομάδες για την προστασία και αποκατάσταση παραδοσιακών οικισμών, για τη σύνταξη masterplan σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα και για τις πολεοδομικές μελέτες χρήσεων γης της Αθήνας. Την περίοδο κατασκευής του Μετρό της Αθήνας συμμετείχε σε συμπράξεις που εκπόνησαν τις Μελέτες Ανάπτυξης Μετρό (ΜΑΜ).

Έχει εργασθεί για λογαριασμό Διευθύνσεων και Αντιπροσωπιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, μεταξύ άλλων, ήταν ο σύμβουλος για την έκδοση «Οι Περιφέρειες της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην ενδιάμεση αξιολόγηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ο Σύμβουλος για το Περιβάλλον. Στη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 2004 συνεργάσθηκε με την Athens Olympic Broadcasting S.A. την ανάδοχη εταιρία της τηλεοπτικής παραγωγής των Αγώνων.

Συνεργάσθηκε με τις κοινοπραξίες για την καταγραφή και ανάδειξη των χωρικών επιπτώσεων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτικών στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγίου, καθώς και για την εκπόνηση του χωροταξικού σχεδίου της. Συμμετείχε στη σύνταξη των Σχεδίων Τουριστικής Αξιοποίησης της οροσειράς της Πίνδου από τις Πρέσπες έως τη Ναύπακτο, των ορεινών όγκων της Κρήτης καθώς και του Βόρειου Πηλίου και των Σποράδων.

Σήμερα είναι πιστοποιημένος χωροτάκτης (κατ. 01) και πολεοδόμος (κατ. 02) τάξης Γ’. Συντάσσει και προωθεί για έγκριση μελέτες χωρικής και πολεοδομικής οργάνωσης με αντικείμενο την ορθολογιστική οικιστική ανάπτυξη, την ρύθμιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την τακτοποίηση περιοχών με συγκρούσεις χρήσεων γης, την ανάπτυξη επιχειρηματικών ζωνών και την ίδρυση οικισμών ιδιοκτησίας οικοδομικών συνεταιρισμών. Είναι ανάδοχος μελετητής και επιστημονικός υπεύθυνος για δεκάδες Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (πρώην ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) σε δήμους με περιβαλλοντικά, οικιστικά και αναπτυξιακά προβλήματα, κυρίως στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Βορείου Αιγαίου.

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΜΠΕ), του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και Δικαστικός Πραγματογνώμονας Αθήνας.

Έχει έναν γιό, τον Γιώργο και στο ελεύθερο χρόνο του αρθρογραφεί για θέματα πολεοδομικού και χωρικού σχεδιασμού σε κυριακάτιες εφημερίδες. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη λαϊκή μουσική, την φωτογραφία και την ζωγραφική.

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης. — Επικοινωνία: kostas@publicpace.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas KourounisΟ Κώστας Κουρούνης  είναι πολιτικός μηχανικός, αναλυτής χωρικών πληροφοριών, ειδικός στα Geographic Information Systems, υπεύθυνος για το Publicspace.gr. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.