ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas Kourounis

Κώστας Κουρούνης
Πολιτικός μηχανικός – Πολεοδόμος

Ο Κώστας Κουρούνης γεννήθηκε το 1961 στην Αγία Παρασκευή και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην πολυτεχνική σχολή του ΔΠΘ με διπλωματική στην θεωρία της ελαστοδιάχυσης με διαφορικές εξισώσεις. Συνέχισε με υποτροφία την έρευνα για το διδακτορικό του στο εργαστήριο θεωρητικής μηχανικής του ακαδημαϊκού καθ. Εμμ. Γδούτου, με αντικείμενο την χρήση μιγαδικών συναρτήσεων στη θεωρία της θραύσης. Τα σημαντικότερα σημεία της δουλειάς του δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά και ανακοινώθηκαν σε ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια.

Από τις αρχές του ’90 ενσωμάτωσε στα projects του τα συστήματα γεωγραφικής πληροφορίας (GIS), τα συστήματα σχεδιασμού (CAD) και τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων (RDBMS), γράφοντας κώδικα σε Arc/Info AML, AutoLISP, Pascal, Clipper και αργότερα σε VisualLISP και VBA. Σήμερα γράφει κυρίως σε Python για το ArcGIS API.

Από την εμπειρία του στην εφαρμογή των GIS στον πολεοδομικό και τον χωρικό σχεδιασμό, έκανε ανακοινώσεις σε συνέδρια για την εφαρμοσιμότητα των γεωγραφικών συστημάτων στην πολεοδομία και την χωροταξία, στην υποβοήθηση των διαδικασιών λήψης απόφασης για παρέμβαση στον αστικό ιστό καθώς και στην εξειδίκευση των περιφερειακών πλαισίων χωρικού σχεδιασμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχει συμπράξει με μελετητικές ομάδες για την προστασία και αποκατάσταση παραδοσιακών οικισμών, για τη σύνταξη masterplan σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα, για ειδικές πολεοδομικές μελέτες χρήσεων γης της Αθήνας. Την περίοδο κατασκευής του Μετρό της Αθήνας, συμμετείχε στα σχήματα που εκπονούσαν τις Μελέτες Ανάπτυξης Μετρό (ΜΑΜ).

Έχει εργασθεί για λογαριασμό Διευθύνσεων και Αντιπροσωπιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, μεταξύ άλλων, ήταν ο σύμβουλος για την έκδοση «Οι Περιφέρειες της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην ενδιάμεση αξιολόγηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ήταν ο Σύμβουλος Περιβάλλοντος. Για την Ολυμπιάδα του 2004 συνεργάσθηκε με την Athens Olympic Broadcasting S.A., τον τηλεοπτικό παραγωγό των αγώνων.

Συνεργάσθηκε με τις κοινοπραξίες για την καταγραφή και ανάδειξη των χωρικών επιπτώσεων των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτικών σε επίπεδο Περιφέρειας και για την εκπόνηση του χωροταξικού σχεδίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Συμμετείχε στη σύνταξη των Σχεδίων Τουριστικής Αξιοποίησης της οροσειράς της Πίνδου από τις Πρέσπες έως τη Ναύπακτο, των ορεινών όγκων της Κρήτης καθώς και των όγκων του Βόρειου Πηλίου και των Σποράδων.

Σήμερα είναι πιστοποιημένος χωροτάκτης και πολεοδόμος Γ’ τάξης. Συντάσσει και προωθεί για έγκριση μελέτες χωρικής και πολεοδομικής οργάνωσης με αντικείμενο την ορθολογιστική οικιστική ανάπτυξη, την ρύθμιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την τακτοποίηση περιοχών με συγκρούσεις χρήσεων γης, την ανάπτυξη επιχειρηματικών ζωνών και την ίδρυση οικισμών ιδιοκτησίας οικοδομικών συνεταιρισμών. Είναι ανάδοχος μελετητής και επιστημονικός υπεύθυνος για τοπικά χωρικά σχέδια σε δήμους με περιβαλλοντικά, οικιστικά και αναπτυξιακά προβλήματα, κυρίως στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Βορείου Αιγαίου.

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΜΠΕ), του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και Δικαστικός Πραγματογνώμονας Αθήνας. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική και τη φωτογραφία.

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης. — Επικοινωνία: kostas@publicpace.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas KourounisΟ Κώστας Κουρούνης  είναι πολιτικός μηχανικός, αναλυτής χωρικών πληροφοριών, ειδικός στα Geographic Information Systems, υπεύθυνος για το Publicspace.gr. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.