21.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021
ΑΡΧΙΚΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗΛύση συμψηφισμού προστίμων για χιλιάδες δασικά αυθαίρετα

Λύση συμψηφισμού προστίμων για χιλιάδες δασικά αυθαίρετα

Λύση συμψηφισμού των πληρωμένων προστίμων τακτοποίησης αυθαιρέτου με τα νέα δασικά πρόστιμα, που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις προωθεί το ΥΠΕΝ για δασικά αυθαίρετα. Ταυτοχρόνως συμψηφίζονται οι ευθύνες των πολιτών και του κράτους.

Αναδεικνύεται τώρα από τους δασικούς χάρτες, ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες παρανόμως τακτοποίησαν το ακίνητο τους στο παρελθόν, και συνακόλουθα παρανόμως το κράτος εισέπραξε τα πρόστιμα, καθώς διαχρονικά απαγορεύεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων, που βρίσκονται σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στο ecopress τους όρους και τις προϋποθέσεις της λύσης, που εξετάζει το ΥΠΕΝ παρουσίασε ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανακοινώνοντας, ότι «εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης αυτού του θέματος» θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, που κατατίθεται εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Αιχμές για ιδιοκτήτες, μηχανικούς και δασολόγους

Παράλληλα ο αν. ΥΠΕΝ άφησε αιχμές τόσο για τους ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν αυθαίρετα, προβάλλοντας τώρα τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε επίσημη γνωστοποίηση για τον χαρακτηρισμό της έκτασης τους, εξαιτίας της έλλειψης δασικών χαρτών, όσο και κατά μηχανικών και δασολόγων.

«Εδώ αναδεικνύεται ένα ζήτημα, ότι πολλοί κάτοχοι αυθαιρέτων υπέβαλαν αιτήσεις τακτοποίησης πιθανά υποστηριζόμενοι και από κάποιους επιστήμονες – δεν ξέρω αν ήταν μηχανικοί ή δασολόγοι- ενώ ήταν σε δασική έκταση, κάτι που απαγορευόταν από τον νόμο των αυθαιρέτων και αυτό είναι διαχρονικό –οι νόμοι των αυθαιρέτων και παλαιότερα, και του 2011 και του 2017 δεν επέτρεπαν την υποβολή αίτησης τακτοποίησης αν είναι σε δασική έκταση ένα ακίνητο», είπε ο Σ.  Φάμελλος και συνέχισε, «προφανώς τώρα προκύπτει το ζήτημα για τους πολίτες, ότι τι θα κάνουμε τώρα που ανακαλύπτουμε από τον δασικό χάρτη ότι είμαστε σε δασική έκταση».

Η λύση

Περιγράφοντας τη λύση που εξετάζει το ΥΠΕΝ, αναμένοντας τελική γνωμοδότηση από τους νομικούς συμβούλους του, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε σχετικά ότι:

• Η ρύθμιση θα καλύπτει μόνον τα ακίνητα που είναι εκτός προστατευόμενων περιοχών.

• Εξαιρούνται της λύσης δασικά αυθαίρετα που είναι σε εθνικό δρυμό, σε περιοχή Natura, σε αιγιαλό, σε ρέμα, σε περιοχή αναδασωτέα μετά από πυρκαγιά, σε παραγωγικό και προστατευτικό δάσος.

• Η λύση θα είναι γενικής εφαρμογής και όχι περιστασιακή ούτε προσωποποιημένη.

• Θα είναι συμβατή με τους κανόνες, που διέπουν το δημόσιο λογιστικό, καθώς τα πρόστιμα των αυθαιρέτων έχουν ήδη καταβληθεί και θα εξεταστεί εάν επιτρέπεται ο συμψηφισμό τους με τα νέα δασικά πρόστιμα.

Η άκρη του νήματος

Η άκρη του νήματος για το πελώριο αυτό θέμα χιλιάδων δασικών αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα ξεκινάει από την περιοχή της Ραφήνας. Συνδέεται με τα πολλά και μεγάλα πολεοδομικά και χωροταξικά προβλήματα, που έχουν αναδειχθεί στην Ανατολική Αττική μετά τη φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Ο δήμαρχος της Ραφήνας, στο περιθώριο της ανοιχτής διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις κατάθεσε στο ΥΠΕΝ υπόμνημα με το οποίο μεταφέρει αίτημα κατοίκων της περιοχής για επίλυση του θέματος. Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι έκαναν χρήση των νόμων τακτοποίησης αυθαιρέτων, χωρίς να γνωρίζουν τον χαρακτήρα της περιοχής τους, εξαιτίας της έλλειψης δασικών χαρτών.

Έτσι πολλές ιδιοκτησίες έχουν υπαχθεί στους νόμους της τακτοποίησης και οι ιδιοκτήτες τους έχουν πληρώσει στο κράτος υψηλά πρόστιμα. Τώρα λένε οι ιδιοκτήτες βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την πληρωμή νέων προστίμων, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης των ακινήτων τους, καθώς είναι δασικές και ζητούν να υπαχθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Οι δηλώσεις Φάμελλου

Σχετικά με την τύχη των αυθαιρέτων που με βάση τους δασικούς χάρτες βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είχαν υποβάλει αίτηση με προηγούμενους νόμους για την τακτοποίησή τους ο αναπληρωτής υπουργός στη ραδιοφωνική συνέντευξη του διευκρίνισε:

«Η Πολιτεία, είτε τυπικά, είτε άτυπα τα τελευταία σαράντα χρόνια επέτρεψε να υπάρξει αυτή η αυθαιρεσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρότρυνε πολίτες και κατασκευαστές να αυθαιρετήσουν και επέτρεψε να σκεφτούν ακόμη και εμπορικά δικαιώματα, δηλαδή να γίνουν αγοραπωλησίες και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Όλα αυτά τα έκαναν πίσω από το ότι δεν έκαναν ποτέ δασικούς χάρτες και δεν εφάρμοζαν το Σύνταγμα. Τώρα λοιπόν που οι δασικοί χάρτες γίνονται σε όλη την Ελλάδα προφανώς αναδεικνύονται ζητήματα αυτής της απίστευτης λαθροχειρίας εις βάρος και του περιβάλλοντος και των συμφερόντων των πολιτών. Πολλοί πολίτες βρίσκονται στον αέρα και ανακαλύπτουν ότι κάποιοι τους κορόιδευαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα λύσουμε το ζήτημα προστατεύοντας πρώτα από όλα τις περιοχές περιβαλλοντικής αξίας. Δηλαδή, στο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις δεν προβλέπεται καμία τακτοποίηση αυθαιρέτου, αν αυτό είναι σε εθνικό δρυμό, σε περιοχή Natura, σε αιγιαλό, σε ρέμα, σε περιοχή αναδασωτέα μετά από πυρκαγιά, σε παραγωγικό και προστατευτικό δάσος. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να βρούμε λύσεις, είναι και κοινωνική ανάγκη».

«Όμως», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «εδώ αναδεικνύεται ένα ζήτημα, ότι πολλοί κάτοχοι αυθαιρέτων υπέβαλαν αιτήσεις τακτοποίησης πιθανά υποστηριζόμενοι και από κάποιους επιστήμονες – δεν ξέρω αν ήταν μηχανικοί ή δασολόγοι – ενώ ήταν σε δασική έκταση, κάτι που απαγορευόταν από τον νόμο των αυθαιρέτων και αυτό είναι διαχρονικό – οι νόμοι των αυθαιρέτων και παλαιότερα, και του 2011 και του 2017 δεν επέτρεπαν την υποβολή αίτησης τακτοποίησης αν είναι σε δασική έκταση ένα ακίνητο» και «προφανώς τώρα προκύπτει το ζήτημα για τους πολίτες, ότι ‘τι θα κάνουμε τώρα που ανακαλύπτουμε από τον δασικό χάρτη ότι είμαστε σε δασική έκταση’».

«Δεν είμαστε βέβαιοι»

«Εμείς ως Πολιτεία δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν το ανακαλύπτουν τώρα ή όχι οι πολίτες, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μία λύση. Θα υπάρξει πρόβλεψη από την πλευρά του υπουργείου μας -όχι προσωποποιημένη και όχι περιπτωσιακά και αποσπασματικά- τι θα κάνουμε στην περίπτωση που οι πολίτες υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης αυθαιρέτου, ενώ ήταν σε δασική έκταση -κάτι που απαγορεύεται από τους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων- έτσι ώστε στη διαδικασία των οικιστικών πυκνώσεων και αν δεν είναι σε περιοχή προστασίας της φύσης και αν επιτρέπει προφανώς και το δημόσιο λογιστικό, γιατί έχουν υποβληθεί ήδη τα λεφτά, να υπάρχει δυνατότητα επίλυσης αυτού του θέματος. Το εξετάζουμε, είναι μία πρόταση η οποία μπήκε στη διαβούλευση, γι’ αυτό κάναμε, εξάλλου, διαβούλευση για τον νόμο των πυκνώσεων. Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε πρόταση», εξήγησε.

Πηγή: Τεύχος 1673 του Newsletter του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Κώστας Κουρούνης
Υπεύθυνος για την πρωτοβουλία Publicspace.gr είναι ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Κουρούνης, μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas KourounisΟ Κώστας Κουρούνης  είναι πολιτικός μηχανικός, αναλυτής χωρικών πληροφοριών, ειδικός στα Geographic Information Systems, υπεύθυνος για το Publicspace.gr. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τι να περιμένουμε από την νέα Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης;

Τα τελευταία χρόνια κυοφορείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας η τελευταία και ίσως η πλέον θαρραλέα «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης». Όσο βρισκόμαστε σε αναμονή να...

Εκτός σχεδίου ή εκτός λογικής;

Εδώ και δεκαετίες η δόμηση στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια θεωρείται μια ιδιαίτερα κακή συνήθεια την οποία, αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να την διακόψουμε....

Τα Προλεγόμενα στα “Θεόκτιστα”

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με τοπία και με σπίτια, που λες και τα ‘χουνε χτίσει και κάποιοι Θεοί και όχι μονάχα ανθρώπινα χέρια. Γι’ αυτό και ΘΕΟΧΤΙΣΤΑ.

Προς παραχώρηση δέκα λιμάνια

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής της ελληνικής Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου που αφορά την αξιοποίηση των περιφερειακών...

Ποιος δεν θέλει το σχέδιο πόλης;

Από την εποχή του Πλάτωνα, τότε που διατυπώθηκαν οι πρώτες σκέψεις για την «ιδανική πόλη» πέρασαν 24 αιώνες, στη διάρκεια των οποίων η γη,...