22.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
ΑΡΧΙΚΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗΟ «Έλληνας τουρίστας» πλέον αποτελεί απειλούμενο είδος (χάρτης)

Ο «Έλληνας τουρίστας» πλέον αποτελεί απειλούμενο είδος (χάρτης)

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου, η οικονομική κρίση συνεχίζεται, φτωχοποιώντας βαθμιαία αλλά σταθερά τον μέσο Έλληνα σε επίπεδα πρωτοφανή για μια χώρα της Ευρωζώνης.

Ο «Έλληνας τουρίστας» πλέον αποτελεί απειλούμενο είδος. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία μόλις ένας στους δύο Έλληνες άνω των 15 ετών ταξίδεψε έστω και για μία ημέρα, ενώ από αυτούς που δεν ταξίδεψαν, το 75%, ενώ το ήθελε, δεν μπορούσε για οικονομικούς λόγους.

(κλικ εδώ για να δείτε τον χάρτη σε ανάλυση 1280×1024)

Η έρευνα της Eurostat που δημοσιεύτηκε τέλη Ιουνίου του 2018, έδειξε ότι σε όλη την Ευρώπη πάνω από έξι στα δέκα άτομα πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα τουριστικό ταξίδι για προσωπικούς σκοπούς. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι που δεν πραγματοποίησαν κανένα ταξίδι ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει σε οικονομικούς λόγους, ενώ ένας στους πέντε ανέφερε προβλήματα υγείας ή ότι απλώς δεν ήθελε να ταξιδέψει.

Το ρεκόρ στην Ευρώπη το έχουν οι Έλληνες. Στη χώρα μας 75% των κατοίκων ισχυρίζονται ότι δεν πραγματοποίησαν ούτε ένα τουριστικό ταξίδι, για οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν και άλλες χώρες που καταγράφουν παρόμοια υψηλά ποσοστά, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, όμως η περίπτωση της Ελλάδας συνοδεύεται από μερικά ακόμη αρνητικά ρεκόρ.

Για τους Έλληνες που πραγματοποιούν ταξίδι έστω και μίας ημέρας, ο μέσος αριθμός αυτών των ταξιδιών είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη με 1,6 ταξίδια ανά περίπτωση, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4, με τις περισσότερες χώρες να τον ξεπερνούν (Πηγή: Eurostat, Πίνακας: tour_dem_totot).

Η Ελλάδα, όμως, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις δύο ακόμη κατατάξεων, ίσως των πλέον ενδεικτικών για τη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

  1. Στην κατάταξη του δείκτη AIC πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (αποτελεί το μέτρο της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών) η Ελλάδα βρίσκεται στο 77% (E.Ε. = 100%), όταν άλλες συγκρίσιμες χώρες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα, όπως η Πορτογαλία (83%), η Κύπρος (92%) και η Ιρλανδία (94%).
  2. Σύμφωνα με την ανακοίνωση 101/2018 της Eurostat, το κατά κεφαλήν εισόδημα έπεσε στο 67% (E.Ε. = 100%), στα επίπεδα δηλαδή της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στο 65%.
Κώστας Κουρούνης
Υπεύθυνος για την πρωτοβουλία Publicspace.gr είναι ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Κουρούνης, μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas KourounisΟ Κώστας Κουρούνης  είναι πολιτικός μηχανικός, αναλυτής χωρικών πληροφοριών, ειδικός στα Geographic Information Systems, υπεύθυνος για το Publicspace.gr. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τι να περιμένουμε από την νέα Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης;

Τα τελευταία χρόνια κυοφορείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας η τελευταία και ίσως η πλέον θαρραλέα «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης». Όσο βρισκόμαστε σε αναμονή να...

Εκτός σχεδίου ή εκτός λογικής;

Εδώ και δεκαετίες η δόμηση στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια θεωρείται μια ιδιαίτερα κακή συνήθεια την οποία, αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να την διακόψουμε....

Τα Προλεγόμενα στα “Θεόκτιστα”

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με τοπία και με σπίτια, που λες και τα ‘χουνε χτίσει και κάποιοι Θεοί και όχι μονάχα ανθρώπινα χέρια. Γι’ αυτό και ΘΕΟΧΤΙΣΤΑ.

Προς παραχώρηση δέκα λιμάνια

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής της ελληνικής Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου που αφορά την αξιοποίηση των περιφερειακών...

Ποιος δεν θέλει το σχέδιο πόλης;

Από την εποχή του Πλάτωνα, τότε που διατυπώθηκαν οι πρώτες σκέψεις για την «ιδανική πόλη» πέρασαν 24 αιώνες, στη διάρκεια των οποίων η γη,...