12.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021
ΑΡΧΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Στα τέλη του 2019 το Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες

Στα τέλη του 2019 το Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες

Τον Νοέμβριο του 2019 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειες 2018,προκειμένου να τονωθούν σημαντικά οι αναπτυξιακές προοπτικές του ταχύτερα αναπτυσσόμενου κλάδου του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας του κλάδου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου προς την Πολιτεία, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών, καθώς, όπως αναφέρθηκε, στην ελληνική αγορά ασκούνται ισχυρές πιέσεις από ανταγωνιστικές χώρες, και ειδικότερα από την Τουρκία στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ηλία Παλιαλέξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ως κρίσιμοι παράγοντες, παράλληλα με έναν ξεκάθαρο χωροταξικό σχεδιασμό, κρίνονται επίσης η διαχειριστική πολιτική για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται, ότι προς το παρόν ισχύει το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Υδατοκαλλιέργεια του 2011, το οποίο προβλέπει πέντε κατηγορίες, ενώ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησής του, καθώς και η ανάγκη καθορισμού παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών για την άσκηση της υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη, που γίνεται στο πλαίσιο της εκπόνηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Ο Γεώργιος Μπιτσάκος, εκπρόσωπος Δ.Σ. της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγής Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), η οποία εκπροσωπεί το 80% της παραγωγής έκανε λόγο για έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού, έντονου εσωτερικού ανταγωνισμού καθώς και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κράτους. Τόνισε την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «η επιτυχία του κλάδου εξαρτάται από την προστασία του περιβάλλοντος». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «απαιτείται ένας σύγχρονος χωροταξικός σχεδιασμός, για τη δημιουργία εθνικού πλούτου».

Από την πλευρά του, ο Ανέστης Γουργιώτης, από τη διεύθυνση χωροταξικού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, είπε ότι πρόβλημα αποτελεί η εξειδίκευση των κατευθύνσεων, η ελλιπής εναρμόνιση μεταξύ των διαφόρων επιπέδων του σχεδιασμού, η αποφυγή αντιθέτων κατευθύνσεων μεταξύ αυτών που προβλέπονται στον ειδικό και τον περιφερειακό Σχεδιασμό.

Στο πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα 2014-2020 αναφέρθηκε η Φωτεινή Στεφανή, από τη διεύθυνση σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και περιαστικών περιοχών ΥΠΕΝ. Όπως είπε, άξονες για τις υδατοκαλλιέργειες: είναι η απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών, η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και η καθιέρωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Εξηγώντας τα αναπτυξιακά οφέλη χωροταξικού σχεδιασμού, η κ. Στεφανή αναφέρθηκε στην επενδυτική ασφάλεια, την εξοικονόμηση χρημάτων, τη μείωση κινδύνου, και την τροφοδότηση/ενθάρρυνση επενδύσεων. Όπως διευκρίνισε η κ. Στεφανή, οι χερσαίες συνοδές εγκαταστάσεις θα ενταχθούν στα χωροταξικά, προκειμένου να υπάρξει διασφάλιση των υδατοκαλλιεργειών.

Ο Εμμανουήλ Δαμανάκης από τη διεύθυνση χωροταξικού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο των ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευέλικτου μηχανισμού χωροθέτησης, ενώ όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 26 αιτήματα για χαρακτηρισμό και οριοθέτηση ΠΟΑΥ.

Ο Αντώνης Ζαμπέλης, από τη διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, έκανε γνωστό ότι επίκειται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τη διαχείριση περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σημειώνεται, ότι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων έκαναν λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, στις οποίες οφείλονται εν μέρει και οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις.

Κώστας Κουρούνης
Υπεύθυνος για την πρωτοβουλία Publicspace.gr είναι ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Κουρούνης, μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas KourounisΟ Κώστας Κουρούνης  είναι πολιτικός μηχανικός, αναλυτής χωρικών πληροφοριών, ειδικός στα Geographic Information Systems, υπεύθυνος για το Publicspace.gr. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τι να περιμένουμε από την νέα Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης;

Τα τελευταία χρόνια κυοφορείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας η τελευταία και ίσως η πλέον θαρραλέα «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης». Όσο βρισκόμαστε σε αναμονή να...

Εκτός σχεδίου ή εκτός λογικής;

Εδώ και δεκαετίες η δόμηση στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια θεωρείται μια ιδιαίτερα κακή συνήθεια την οποία, αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να την διακόψουμε....

Τα Προλεγόμενα στα “Θεόκτιστα”

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με τοπία και με σπίτια, που λες και τα ‘χουνε χτίσει και κάποιοι Θεοί και όχι μονάχα ανθρώπινα χέρια. Γι’ αυτό και ΘΕΟΧΤΙΣΤΑ.

Προς παραχώρηση δέκα λιμάνια

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής της ελληνικής Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου που αφορά την αξιοποίηση των περιφερειακών...

Ποιος δεν θέλει το σχέδιο πόλης;

Από την εποχή του Πλάτωνα, τότε που διατυπώθηκαν οι πρώτες σκέψεις για την «ιδανική πόλη» πέρασαν 24 αιώνες, στη διάρκεια των οποίων η γη,...