14.9 C
Athens
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
ΑΡΧΙΚΗΕΝΗΜΕΡΩΣΗUrban farm στην οροφή σουπερμάρκετ στο Βέλγιο

Urban farm στην οροφή σουπερμάρκετ στο Βέλγιο

Ένα σούπερ μάρκετ της βελγικής αλυσίδας Delhaize στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε το έργο Urban Farm (Αστικό Αγρόκτημα) για να ικανοποιήσει τον αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών που ανησυχούν για την προέλευση της τροφής τους και το κατά πόσο υγιεινά τρώνε. Το κατάστημα πωλεί τα προϊόντα που καλλιεργεί στη στέγη του, λίγες μόνο ώρες μετά τη συγκομιδή τους.

Επιπλέον, ο κήπος στην οροφή των μόλις 360 τετραγωνικών μέτρων, παράγει ενέργεια με ηλιακούς συλλέκτες και από την ανάκτηση της θερμότητας από το κτίριο.

Σύμφωνα με τον υπάλληλο της αποθήκης Marie Delvaulx, η συγκομιδή γίνεται στις το πρωί στις 8 και μετά από μια ώρα βρίσκονται στα ράφια του καταστήματος.

Το «αγρόκτημα» που το 2018 παρήγαγε ντομάτες, μαρούλι και φράουλες, λειτουργεί όλο το χρόνο και επειδή διαθέτει και θερμοκήπιο, μπορεί να αντέξει τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Η δημιουργία «αγροκτήματος» σε στέγη της πόλης έχει και δυσκολίες. Κατ’ αρχήν τα προϊόντα μπορούν να καταστραφούν εύκολα επειδή η εκμετάλλευση στερείται βιοποικιλότητας για να μετριάσει τις ζημιές από τα έντομα, ενώ υπάρχει φυσικά το ζήτημα της αντοχής του φέροντος οργανισμού της αποθήκης σε πρόσθετα φορτία χώματος.

Το πειραματικό «αγρόκτημα» είναι το πρώτο στο είδος του στα υποκαταστήματα της Delhaize και φυσικά παράγει μόλις ένα κλάσμα των αναγκών εφοδιασμού. Όμως χρησιμεύει σαν δοκιμή για την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα υποκαταστήματα.

 

Κώστας Κουρούνης
Υπεύθυνος για την πρωτοβουλία Publicspace.gr είναι ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Κουρούνης, μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

PUBLICSPACE

Το Publicspace.gr έχει στόχο τη διάχυση γνώσεων και την προώθηση λύσεων για Ανθρώπινες Πόλεις, δίκαιες και φιλόξενες προς όλους. Υπεύθυνος για το site είναι ο Κώστας Κουρούνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΟΥΝΗΣ

Publicspace by Kostas KourounisΟ Κώστας Κουρούνης  είναι πολιτικός μηχανικός, αναλυτής χωρικών πληροφοριών, ειδικός στα Geographic Information Systems, υπεύθυνος για το Publicspace.gr. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής πολεοδομικών και ρυθμιστικών σχεδίων.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τι να περιμένουμε από την νέα Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης;

Τα τελευταία χρόνια κυοφορείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας η τελευταία και ίσως η πλέον θαρραλέα «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης». Όσο βρισκόμαστε σε αναμονή να...

Εκτός σχεδίου ή εκτός λογικής;

Εδώ και δεκαετίες η δόμηση στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια θεωρείται μια ιδιαίτερα κακή συνήθεια την οποία, αν θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να την διακόψουμε....

Τα Προλεγόμενα στα “Θεόκτιστα”

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, με τοπία και με σπίτια, που λες και τα ‘χουνε χτίσει και κάποιοι Θεοί και όχι μονάχα ανθρώπινα χέρια. Γι’ αυτό και ΘΕΟΧΤΙΣΤΑ.

Προς παραχώρηση δέκα λιμάνια

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγής της ελληνικής Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου που αφορά την αξιοποίηση των περιφερειακών...

Ποιος δεν θέλει το σχέδιο πόλης;

Από την εποχή του Πλάτωνα, τότε που διατυπώθηκαν οι πρώτες σκέψεις για την «ιδανική πόλη» πέρασαν 24 αιώνες, στη διάρκεια των οποίων η γη,...