Η φωτογραφία είναι από video του Euronews

Ένα σούπερ μάρκετ της βελγικής αλυσίδας Delhaize στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε το έργο Urban Farm (Αστικό Αγρόκτημα) για να ικανοποιήσει τον αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών που ανησυχούν για την προέλευση της τροφής τους και το κατά πόσο υγιεινά τρώνε. Το κατάστημα πωλεί τα προϊόντα που καλλιεργεί στη στέγη του, λίγες μόνο ώρες μετά τη συγκομιδή τους.

Επιπλέον, ο κήπος στην οροφή των μόλις 360 τετραγωνικών μέτρων, παράγει ενέργεια με ηλιακούς συλλέκτες και από την ανάκτηση της θερμότητας από το κτίριο.

Σύμφωνα με τον υπάλληλο της αποθήκης Marie Delvaulx, η συγκομιδή γίνεται στις το πρωί στις 8 και μετά από μια ώρα βρίσκονται στα ράφια του καταστήματος.

Το «αγρόκτημα» που το 2018 παρήγαγε ντομάτες, μαρούλι και φράουλες, λειτουργεί όλο το χρόνο και επειδή διαθέτει και θερμοκήπιο, μπορεί να αντέξει τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Η δημιουργία «αγροκτήματος» σε στέγη της πόλης έχει και δυσκολίες. Κατ’ αρχήν τα προϊόντα μπορούν να καταστραφούν εύκολα επειδή η εκμετάλλευση στερείται βιοποικιλότητας για να μετριάσει τις ζημιές από τα έντομα, ενώ υπάρχει φυσικά το ζήτημα της αντοχής του φέροντος οργανισμού της αποθήκης σε πρόσθετα φορτία χώματος.

Το πειραματικό «αγρόκτημα» είναι το πρώτο στο είδος του στα υποκαταστήματα της Delhaize και φυσικά παράγει μόλις ένα κλάσμα των αναγκών εφοδιασμού. Όμως χρησιμεύει σαν δοκιμή για την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα υποκαταστήματα.